La oss snakke om Desember …

 

Og hvordan akkurat denne måneden får prege oss veldig med dårlig samvittighet for det vi spiser og at aktivitetsnivået vårt ikke er like høyt som ellers i året…

Desember er en ganske annerledes måned. Det er mye som skal gjøres på jobben og i hverdagen. Gaver skal handles inn, det skal pyntes, det er mange festlige lag… you name it… Det kan med andre ord være utfordrende å holde på de rutinene vi har ellers i året, og trening står kanskje ikke øverst på to-do listen…

Desember kommer hvert år, og mange sitter med den samme dårlige samvittigheten for at man koser seg litt ekstra og trener mindre. Tanken på at man starter et nytt år med noen kilo ekstra og dårligere kondis kan gi en generelt dårlig følelse.

Men er det så unormalt at klærne oppleves å sitte strammere og at formen vår ikke er helt på topp etter en måned med mindre aktivitet?

Nei…. Det er ikke unormalt i det hele tatt. Allikevel gir mange seg selv dårlig samvittighet for at det skjer. Kan vi få roet ned denne følelsen av dårlig samvittighet og heller akseptere at denne måneden er annerledes?

Det å starte med å akseptere at denne måneden er annerledes, og at dine rutiner ikke vil være like som resten av året er en god start. Om du ønsker å trene som vanlig og har mulighet til det, så er det helt supert. Men mange opplever nok at treningen er noe av det første som må vike. Lag derfor en realistisk plan for den treningen du skal gjøre. Da gjør det ikke noe om det ikke blir like mye som ellers, fordi du i større grad får sikret deg jevnlig med aktivitet i løpet av måneden. Litt er bedre enn ingenting 

Vi tar med det å akseptere videre. Om du nå vet at du skal trene, og har laget en realistisk plan, og denne planen inneholder mindre aktivitet enn hva som er normalt for deg. Ja, da må vi se på hva dette kan bety. Vi har konkludert med at det blir mindre aktivitet i løpet av måneden, og siden det er Desember så la oss gå utifra at det står en del gode måltider og ekstra kos i kalenderen.

Disse to faktorene sammen, mindre aktivitet og mer kos, vil nok kanskje bidra til at vekten kan gå litt opp, og at formen går litt ned eller holder seg stabil. Og dette er HELT naturlig!! Vi vil ikke komme i vårt livs beste form i Desember måned når vi trener mindre og koser oss mer, og derfor er det synd at man gir seg selv så dårlig samvittighet for noe som har en helt naturlig forklaring!


«Din egen innstilling til deg selv kan avgjøre om du blir den du ønsker å være, og om du vil oppnå det du setter pris på i livet.»    – Carol S. Dweck

Oppsummert så handler det om:
1. Lage en plan, å akseptere utfallet av den
2. Din innstilling til desember, og hvordan du går den måneden i møte
3. Hvilke valg du tar i løpet av måneden

Gruer du deg, og er innstilt på at det blir mange måltider med påfølgende dårlig samvittighet. Så er nok sjansen stor for at det er akkurat det som skjer. Ser du derimot på måneden i sin helhet og er realistisk på hvordan den blir for deg, og jobber med å akseptere utfallet av det. Så er det mer sannsynlig at du klarer å ta gode valg, og gi deg selv en klapp på skuldra. Og desember får gå sin gang med en mindre grad av dårlig samvittighet.